Regionális Katonazenekari Fesztivál – Tata 2016.

A múlt és a jelen találkozott Tatán

kiadvány

Immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a Tatai Patara elnevezésű török kori történelmi fesztivált május 27-29. között Tatán. Európa egyik legnagyobb 16-17. századi hagyományőrző programsorozata, valamint a hozzá kapcsolódó katona-zenekari fesztivál ismét ezreket vonzott a Vizek városába.

A 2008 májusa óta minden évben megrendezett fesztivál elnevezése egy török kori haditechnikai újítás sikeréhez kapcsolódik, amely patar néven vonult be a történelembe. A tizenöt éves háború idején a gróf Pálffy Miklós komáromi várkapitány vezette zsoldosok ennek a „tüzes találmánynak” köszönhették, hogy 1597. május 23-ának éjszakáján viszonylag csekély veszteséggel, meglepetésszerűen foglalták vissza Tata várát a törököktől. „Petárda volt a neve annak a találmánynak, aminek aztán be kellett robbantania a várkaput, viszont gróf Pálffy Miklós jelentésében, amit később a bécsi udvarnak írt, a patara szó szerepel – mondta érdeklődésünkre dr. Négyesi Lajos nyugállományú alezredes, hadtörténész, a rendezvény szakmai irányítója. Hozzátette: a majdnem 150 kilogrammos robbanóeszköz hatalmas erővel robbantotta be a tatai vár felhúzott hídját, valamint a mögötte levő vasalt kaput is szétszaggatta. A berobbantott kapun ezután a zsoldosok benyomulhattak a várba.

A látványos csatabemutatók, a katonai táborok, kiállítások mellett természetesen a jelenkor katonái is bemutatkoztak. A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár haditechnikai eszközein kívül az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred alaki és szakmai bemutatói várták az érdeklődőket. A rendezvénnyel párhuzamosan tartották az idei tatai katona-zenekari fesztivált a város felújított főterén a Kossuth téren, ahol  négy katonazenekar – az MH Altiszti Akadémia Szentendre Zenekara, az MH Kaposvári Helyőrségi Zenekar, az MH Szolnok Légierő Zenekar, valamint az MH Tata Helyőrségi Zenekar − zenészei sorakoztak fel.

Feszt5

Az előttünk álló katonazenészek a haza védelmére felesküdött katonák és művészemberek is egyben” – mondta nyitóbeszédében Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke, majd hozzátette: a zenekarok állományában nem találni olyan katonát, aki az elmúlt időszak határvédelmi feladataiból ne vette volna ki a részét. „A katonazene az emberek lelkéig ér. Képes mosolyt és örömöt, de akár könnyeket is varázsolni azoknak az arcára, akik hallgatják”− zárta beszédét a dandártábornok.

Feszt1

Horváth Gábor dandártábornok

Feszt4

Kaposvár Helyőrségi Zenekar, ezreddobos Major András százados.

A zenekarok bevonuló és a fesztivált megnyitó zenei produkciója után a négy zenekar show-elemekkel tűzdelt zenés alaki bemutatókkal mutatkoztak be és kápráztatták el a közönséget. Az ismert katonadalok és indulók mellett filmzenék is elhangzottak.

Feszt2

MH Légierő Zenekar – Szolnok zenés alaki bemutatója.

Névtelen-1

MH Tata Helyőrségi Zenekar zenés alaki bemutatója.

Antal Ferenc / Honvédelem.hu

Kategória: Hírek | A közvetlen link.