Tudományos tevékenység

Katonazene története kiállítás.

Kiállítás reklám 3

   Az Egyesület kiemelt figyelmet fordít a magyar katonazene történetének kutatására, valamint a szakmát meghatározó egykori katonakarmesterek életművének feltárására, zeneműveinek népszerűsítésére. Ennek érdekében az Egyesület 2002-ben hozta létre a magyar katonazene történetét bemutató állandó kiállítását, amely a Magyar Honvédség Központi Zenekar körletében került elhelyezésre. A kiállítás évről évre gyarapodva áll a szakma, és mindazon érdeklődő rendelkezésre, akik kíváncsiak a magyar katonazene történetére. A kiállítás Galván Károly nyugállományú muzeológus a magyar katonazene történetének legismertebb szaktekintélyének kutatása és irányítása alapján jött létre.                              A kiállítást az elmúlt években számos magyarországi kultúrházban és múzeumban lett bemutatva, amelyet a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumból kölcsönkapott muzeális hangszerekkel lett kiegészítve.

Várjuk mindazon személyek és szervezetek jelentkezését, akik szívesen látják vendégül e páratlan tárlatot. (kiállítás információ: Sárosi Péter elnök +3620 533-5671)

killts 1

Zeneművek, dokumentumok.

Charpentier kotta Erkel - Éljen a haza Erkel- Magyar takarodó

Erkel-DózsaGyörgy esküje

        Egyesületünk további kutatásokat és értékmegóvást végez az egykori neves katonakarmesterek által komponált, hangszerelt kézzel írott zeneművek megmentésének érdekében, amelyeket digitalizálva és nyomtatva őrizünk meg az utókor számára. További feladatának tekinti a katonazenei szakma dokumentációinak – fotók, kiadványok, hanglemezek, hivatalos iratok – gyűjtését és megőrzését, amelyek a jövőben katalogizálva állnak majd rendelkezésre a katonazenét kutatók számára.

liszt kotta kiadvány liszt kotta kiadvány2

Hangász újság – katonazenei szaklap.

hangsz bortk

        Az Egyesület a katonazenei szakma bemutatása és népszerűsítése érdekében 2006. óta jelenteti meg a Hangász elnevezésű katonazenei szaklapot. 2013-ban már nyolcadik alkalommal került kiadásra az újság, amely hagyományosan áprilisban a Magyar Katonazene Napja rendezvény alkalmából jelenik meg.

Hangász újság eleje2013  Hangász újság eleje

Vélemény, hozzászólás?