MH Debrecen Helyőrségzenekar

 

Fejléc9

Debrecen

 

A magyar katonazene egyik legnagyobb múlttal rendelkező együttese a Debrecen Helyőrségi Zenekar, amely 2014-ben  ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját. Töretlen hagyomány és folyamatos megújulás harmonikus kettőssége jellemzi a zenekar több mint félszáz esztendős történetét, amely sajátosan összeforrt a legnagyobb hazai katonazenekari fesztivállal is.

Az 1950-es évek elején merült fel az igény, egy Észak-Tiszántúli régióban működő katonazenekarra, ezért ideiglenes jelleggel Nyíregyházán hoztak létre egy sorköteles zenészekből álló katonazenekart. Ezt a zenekart tekinthetjük az 1954-ben megalakított debreceni zenekar elődjének, hiszen a Takács József hadnagy és Gyévai István főtörzsőrmester vezetésével megalakult 15 fős Debreceni Helyőrségi Zenekar a nyíregyházi zenekar áthelyezésével egészült ki. A zenekar vezetését 1957-ben Borovi József főhadnagy veszi át, a zenekart a MN 48. lövészezred Pavillon laktanyában helyezték el. A Debreceni és a Nyíregyházi Helyőrségi Zenekar szoros összefonódása még két alkalommal folytatódott 1964-ben és 1977-ben amikor végleg összeolvadt a két zenekar Debrecenben Petrovánszki Sándor százados vezetésével.

DHZ petr

Debreceni Helyőrségi Zenekar a a hetvenes években. Karmester Petrovánszky Sándor.

Petrovánszki nyugállományba vonulása után Stankóczi László őrnagy lett a zenekar karmestere, aki 1979-től 1996-ig, majdnem két évtizedig irányította a zenekar szakmai munkáját. Karmesteri tevékenységéhez  számos fúvószenekari hangszerelés kötődik, a Magyar Néphadsereg ”Fehér” Induló könyve, és a katonazenekari fesztiválok összevont zenekari kotta anyagának egy része is az ő keze alól került ki.

8 -  Debreceni Helyőrségi Zenekar koncertje 1977-ben.

1996 után Kis Béla törzszászlós vette át a zenekar vezetését. A tapasztalt muzsikus hozzáértő szakmai irányítása alatt egy új produkcióval gazdagította a zenekar repertoárja. A Silver Mazsorett Csoporttal készült közös zenés alaki, Gyep Show műsor mindig hatalmas közönségsikert hozott. Vezetése alatt kapott a zenekar Pro Pátria Alapítványtól alegységzászlót és Nívó díjat, Debrecen Megyejogú Város Önkormányzatától Csokonai-díjat. Sajnos munkáját nem tudta befejezni tragikus halála miatt.

2001-től Balogh Tamás százados vette át a zenekar vezetését, kinek szakmai irányítása alatt rendszeressé váltak a városi Karácsonyi Hangversenyek és a külföldi utak. Szlovéniában egy nemzetközi hadgyakorlatnak, illetve Koszovóban pedig a Szent László tábor bezárásának zenei kiszolgálását hajtotta végre a zenekar. Az újonnan megalakult Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarral kialakított – mind a mai napig tartó szakmai és baráti – kapcsolat sok nagyszerű hangverseny létrejöttét eredményezte.

katonazenekar_2006_sm

Ezreddobos Balogh Tamás százados.

2009-től Pál István százados vezeti a zenekart, aki hagyományteremtő céllal hozta létre a Passió hangverseny sorozatot, amely rendszeresen a Debrecen jelképének számító Nagytemplomban kerül lebonyolításra. 2013-ban egy újabb kulturális színfoltként mutatkozott be a ”Promenád a Helyőrségi Zenekarral” című térzene sorozat, amely az egykori gyalogezredek hagyományos térzenehelyszínein ad koncertet a zenekar. Az Adventi időszakban szintén több helyszínen koncertezik a zenekar és törekvések vannak arra, hogy a dandár vonzás körzetébe tartozó megyeszékhelyeken rendszeres koncertekkel örvendeztesse meg a közönséget az együttes. 2014-ben a 60. évforduló kapcsán pedig számos koncerttel készül a zenekar, ezzel is emléket állítva a hat évtizedes sikerekben gazdag szakmai munkának.

    zene_03 (1)

Pál István századosPál István

Vélemény, hozzászólás?