MH Szolnok Légierőzenekar

 Fejléc4

 

Légierőzenekar Szolnok

 

A magyar katonazene és Szolnok városának meghatározó zenei együttese a MH Légierő Zenekar Szolnok, amely az ország és a város életében betöltött kulturális szerepe vitathatatlan.

Szolnokon 1940 óta működik katonai repülő­tér és  katonai repülés. A zenekar mégsem a légierőknél, hanem a szolnoki székhellyel működő Magyar Királyi Honvédség 16. vegyes dandár gyalogos alakulatánál jött létre. Mindezek ellenére a zenekar állandó közreműködője az akkri légierő helyi és országos ünnepségeinek, kulturális eseményeinek.

1949-ben a Magyar Néphadsereg szervezésekor a Killián György repülő Hajózó Tiszti Iskola megalakulásával szinte egy időben, annak alárendeltségében létrejött a Szolnok Helyőrségi Zenekar Szolnokon is. 1956 végén az iskola megszüntetésekor, a zenekari tagokat Egerbe helyezték át, így egy időre katonazenekar nem működött a városban. 1961-ben újjászerveződött a Kilián György Repülő Tiszti Iskola, de zenekart csak 1969-ben szerveztek hozzá K. Nagy Sándor törzsőrmester vezetésével.  1973-ban  a zenekar irányítását Korb József alhadnagy vette át, aki  elődje munkájára alapozva már a minőségi fejlesztést tűzhette ki célul maga és zenekara elé, amely határozott és gyors ütemű volt. 1989-ben Fejes István hadnagy karmester kitűnő szakmai Felkészültséggel és fiatalos ambícióval fogott hozzá a zenekar sikerei gyarapításához. Rá várt az a feladat, hogy a generáció ­és rendszerváltás, valamint a haderőreform következtében kialakult helyzetre, az abból fakadó követelményekre, kihívásokra felkészítse az együttesét. Fejes István nem csupán biztos kezű karmestere, hanem jó érzékű menedzsere is volt együttesének. Az évek múlá­sával fokozatosan híresekké váltak arról, hogy a többi fúvószenekar között ők azok, akik képesek a legnehezebb feladatokat je­lentő kortárs zenei műveket is műsorukra tűzni.

1996-ban a zenekar több évtizedes alárendeltség után a Szolnok Repülő Tiszti Főiskolától a 89. Szolnok Vegyes Szállítórepülő Ezredhez, 2004- ben a MH 86. Helikopter ezredhez, 2007. márc. 1-től pedig a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába került. 2005 óta a zenekart Válóczi Gyula őrnagy, karmester, és Molnár János százados, karmester-helyettes vezet

nálóczi

Válóczi Gyula örnagy

Molnár jancsi

Molnár János százados karmester-helyettes

 

A zenekar, a város kulturális életében végzett több évtizedes kimagasló zenei munkásságáért a „Szolnokért emlékérem” ezüst fokozata elismerésben részesült. A zenekar számtalan zenei rendezvényéből kiemelkedik  az évente megrendezésre kerülő Szolnoki Regionális Katona-zenekari Fesztivál, amely eddig 18 alkalommal került lebonyolításra.

Vélemény, hozzászólás?