Katonazenei fesztivál Svédországban

 

03

Az éves betervezett kiutazási programnak megfelelően az MH Központi Zenekar a svédországi Ystad városában megrendezett nemzetközi katonazenekari fesztiválon vett részt 2015. augusztus. 4 – és 9. között Csizmadia Zsolt ezredes, MH főkarmester delegációvezető képviseletével.

A nagyszabású katonazenei fesztivál, a Svéd Haditengerészet és Ystad Város Önkormányzatának közös szervezésében került lebonyolításra, amelynek kiemelt célja a nemzetközi katonazenei és kulturális hagyományok, valamint a Svéd Hadsereg – Haditengerészet bemutatása, és népszerűsítése volt. A katonazenei fesztivállal együtt került lebonyolításra a nagyszabású NOCA (Nordic Cadet Meeting) skandináv haditengerészeti találkozó 350 svéd, dán, finn, norvég és német kadét tisztjelöltekkel és 5 hadihajóval, amely külön rangot és színfoltot adott az idei fesztiválnak.

 A fesztivál 1999-óta kétévente kerül megrendezésre hazai és külföldi katonazenekarok közreműködése mellett. 2015.-ben négy külföldi zenekar – a Görög Haditengerészet Zenekar – Athén, a Lengyel légierő Központi Zenekar – Poznan, a Magyar Honvédség Központi Zenekar – Budapest, a Dél-Skóciai Pipes & Drums Zenekar – Egyesült Királyság, a Svéd Haditengerészet Kadét Zenekar – Stockholm – mellett a holland Crescendo Kerékpár Zenekar és a helyi Ystad-i Tartalékos Hagyományőrző Zenekar mutatkozott be változatos színes műsorral. A három előadáson a Tattoo show műsort a svéd politikai élet és a hadsereg, valamint Ystad város magas szintű vezetői, továbbá a közel 3500 fős közönség élvezhette végig, amelynek színhelyét a város régi kaszárnyájának központi épülete szolgáltatta. Ezen kívül a zenekarok Svédország közeli kisvárosaiban, Kävlinge-ben és  Hörby-ben mutatkoztak be a nagyközönségének nagy sikerű változatos műsorral.

02

Svédországban magyar katonazenekar első alkalommal 1995-ben Stockholmban (szintén a Központi Zenekar) szerepelt jelentős sikerrel, most egy újabb helyszínen ismételten sikerült magas szintű zenei és formai világgal bemutatni és méltó módon képviselni a Magyar Honvédséget és a magyar katonai és zenei kultúrát. A zenekar reprezentatív történelmi dísz-egyen ruházata – Attila formaruházat – egyértelmű közönségtetszést váltott ki, amely még jobban emelte a zenekar magyaros műsorának színvonalát. A rendezők, valamint a közönség a legnagyobb örömmel fogadta a MH Központi Zenekar zenei közreműködését. A minden tekintetben sikeres vendégszereplés kiváló alkalom volt arra, hogy tovább erősítse a két ország közötti katonai és baráti kapcsolatokat, valamint Magyarország és a Magyar Honvédség jó hírnevét Svédországban.

Összességében a Ystad International Military Tattoo kiváló lehetőséget biztosított a rendezvényen résztvevő különböző hadseregek katonazenekarainak szakmai és kulturális kapcsolatainak ápolására és erősítésére.

Sárosi Péter

This entry was posted in Hírek. Bookmark the permalink.