A Magyar Honvédség Központi Zenekar Birminghamben

New logo pomp

Minden tekintetben különleges és egyedálló koncert turnén vett részt a Központi Zenekar 2015. november 27.- és 31 között az Angliai Birmingham városában, ahol 1989-óta rendezik meg óriási érdeklődés mellett Nagy Britannia egyik legjelentősebb katonazenei fesztiválját a Barclaycard Aránában. A rendezvény egyik különlegessége az volt, hogy az angol királyi légierő itt emlékezett meg a II. világháború legemlékezetesebb légi csatájáról, annak 75. évfordulójáról. A fesztiválon közel 1000(!) fellépő vett részt, közte az Angol Királyi Légierő Zenekara, a Francia Hadsereg Lille-ben állomásozó zenekara, a malmői Svéd Királyi Tűzoltóság Zenekara, az olasz  Lonate Pozzolo Bersaglieri Fanfár Zenekar, a skóciai Highlands Pipes & Drums zenekar, az Angol Hadsereg Tengerészeti Akadémiájának Zenekara, és mellette számos amatőr fúvószenekar. A záró kép énekes szólistái Rebecca Robinson és Tim Pitman voltak.

Birmingham_Tattoo_2014

Már a Központi Zenekar részvétele is különleges volt ezen az eseményen, hiszen az egy évvel ezelőtti egyeztetést és az azt követő hivatalos meghívást számos szervezési és anyagi nehézség hátráltatta. Kimondható, hogy Normann Rogerson-nak a birminghami fesztivál igazgatójának kiemelt érdeme volt abban, hogy a magyar zenekar kiutazhatott erre a nagyszabású eseményre, amelyen esténként közel 10 ezer néző kísérhette figyelemmel a zenekarok kitűnő és lenyűgöző produkcióit. A zenekari bemutatók mellett a közönség láthatott zenés tánc show műsort, katonai bemutatókat és látványos lézer show vetítést, szóval egy igazi multikulturális esemény megtartására került sor a november utolsó hétvégéjén Birminghamben.

Névtelen-1

A Központi Zenekar igazi magyaros programműsorral mutatkozott be első alkalommal az angol közönségnek. Figedy (Fichtner) Sándor Shvoy indulója vezette fel a zenekar bevonulását és adott ízelítőt a magyar katonai hagyományok – mozgáskultúra sajátosságaiból és minden szépségéből. A zenei szám minden tekintetben a magyar induló zeneköltészet egyik legszebb darabja, amely az induló műfaj minden szépségét felmutatja. Ezt követően is egy újabb igazi magyaros műsorszámmal ismerkedhetett meg a közönség, Erkel Ferenc: Hunyadi László – Palotás – balett zenéjét játszotta el a zenekar. Erre egy különleges zenei koreográfia készült, amely a hagyományos magyar sortánc elemei lettek beépítve a zenekar előadásába. Ezek után ismét egy hamísítatlan magyaros műsorszám egy operett következett, Pálinkás László a zenekar hangszeres művésze énekelte el Lehár Ferenc: Bécsi nők című operettjéből a Katonakarmester dalát. Ez a mű egyik ékessége a Központi Zenekar show műsorának – ráadásul talán legaktuálisabb téma egy katonazenekar számára, hiszen e páratlan hivatásról szól e zeneszám. Mindez óriási sikert aratott a közel 10 ezer fős közönség körében, még úgy is, hogy magyarul csendült fel ez az operett csemege. A sikert garantálhatta az is, hogy a zenekar ütős szekciója fantasztikus dob-show-val és koreográfiai elemekkel emelte e műsorszám színvonalát.

Úgy gondolom, hogy a három műsorszámmal felejthetetlen élményt tudott nyújtani a zenekar az angol közönség számára, akik széles betekintést kaphattak a magyar zenéről – katonazenéről és katonai hagyományokból. Fontos itt megemlíteni, hogy napjainkra már kiemelt szerep jut a régi történelmi korszakok és hagyományokra visszatekintő egyenruhák bemutatására, amellyel most már a Központi Zenekar is rendelkezik. Az 1880-as évek hangulatát idéző társasági Dísz – Attila ruházat egyértelműen éke és dísze a zenekar, és általa korunk Magyar Honvédségének megjelenítésében. Éppen ezért volt sikeres és attraktív a zenekar angliai útja, amely talán tovább bővíti Magyarország és a Magyar Honvédség külföldi kulturális és baráti kapcsolatait.

This entry was posted in Hírek. Bookmark the permalink.